Hoppa till sidans innehåll

Vad lär sig barnen?


Att gå i simskola är så mycket mer än att "bara" lära sig simma. Simskolor blir allt mer och mer som en riktig skola med läroplan och en utalad metodik och pedagogik. Upsala Simsällskap har bedrivit simundervisning sedan 1796 och här finner du svar om våra metodik och pedagogik.

Varför skall barn som går i en inomhussimskola bada med kläder och flytväst? Och varför lär de sig livräddning?

Många simskolor hoppar över detta moment och fokuserar helt på siminlärning. På Upsala Simsällskap tycker vi att dessa moment är jätteviktiga av följande anledning;

  • Barnen får under roliga och trygga former testa hur det känns att bada med kläder och med flytväst. Detta gör att barnen upplever det mindre läskigt den dagen olyckan är framme.De flesta barn badar förr eller senare ofrivilligt med kläder på och då är det skönt att ha gjort det tidigare.

131008-2

  • Små barn klarar ofta mer än man tror i en olyckssituation. Att ringa 112 eller att hjälpa en nödstäld med förlängda armen räddar liv, och kan utföras av alla oavsett ålder!
  • Barnen utvecklas ofta mycket under den så kallade livräddnings- eller flytvästdagen. De får testa sina gränser och detta brukar resultera i en positiv skjuts i siminlärningen.

131008-1

Visa svar


Dölj svar


Varför fokuserar en del simkurser på oliksidiga- och andra på liksidiga simsätt och vad är det för något?

Då det för små barn kan vara förvirrande att lär och träna upp till fem simsätt per lektion har Upsala Simsällskap från och med hösten 2013 valt att skapa tematiska grupper som antingen fokuserar på vattenvana, oliksidiga simsätt (dvs crawl och ryggcrawl) samt liksidiga simsätt (dvs bröstsim, livräddningsryggsim och fjärilsim). Detta innebär att grupperna på samma utvecklingsnivå har samma förkunskapskrav men fokuserar på olika saker.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig fjärilsim?

Fjärilsimmet har utvecklats ur bröstsimmet och så sent som 1948 räknades dem som samma simsätt, 1949 skildes simsätten åt och numera ställer sig många frågan varför barn på simskolenivå skall lära sig detta komplicerade men snabba simsätt? Sanningen är den att ett fjärilsim lär man sig inte på en kurs eller två, ett fjärilsim utvecklas långsamt. Men fjärilsimmet innehåller några moment som underlättar siminlärning i de andra simsätten och därför vill man från Svenska Simförbundets och Upsala Simsällskaps sida lära ut grunderna i fjärilsim så tidigt som möjligt.

1)      Fjärilsim utgår ifrån ett flytläge och en grundtrygghet i vattnet som underlättar inlärning av alla de fyra övriga simsätten.

2)      Fjärilsim bygger på en delfinkick vilken liknar delfiners och fiskars sätt att driva sig fram genom vattnet. Att lära sig denna kick/vågrörelse underlättar för barnen att komma framåt i vattnet framförallt i bröstsim men även i de andra simsätten.

Att lära ut grunden i fjärilsim vid tidig ålder skapar följaktligen trygga barn med en betydligt större känsla för vatten än barn som inte tränat och testat fjärilsim.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig ryggcrawl?

Ryggcrawl är en variant på crawl då man simmar på rygg. Detta är ett avslappnade simsätt där rörelserna är mjuka och lätta för kroppen att lära in. Dessutom påskyndar träning i ryggcrawl inlärningen av crawl då balansen övas upp lika väl som att barnen kan koncentrera sig på rörelserna utan att behöva fokusera på andningen. Barn från cirka 2 års ålder kan därför om de är trygga i vattnet lära sig ryggcrawl.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig crawl?

Crawl är om man tittar på urbefolkningar det simsätt som utvecklats på, oberoende av varandra, flest ställen i världen. Urinvånare i Australien, Nya Zeeland samt indianer i Nord- och Sydamerika simmade alla crawl eller med crawlliknande simsätt. Crawlet introducerades inte i Sverige förrän vid OS 1912, dvs cirka 100 år efter bröstsimmet.

Crawlet är ett snabbt simsätt och med rätt teknik lämpar det sig mycket väl för motionssimning där det är ett mjukt simsätt som inte sliter eller belastar kroppen. Människor med ryggproblem, knäproblem osv mår ofta mycket bra av att  simma crawl. Dessutom är crawlbentag och armtag lätta för små barn att lära sig då sparkarna på många sätt påminner om hur ett barn rör sig på land när det går och springer. Därför är det ett bra allternativ att lära barn som ännu inte är motorisk mogna för bröstsim grunderna i crawl. På så sätt kan barnen lära sig simma betydligt tidigare än i 6-7-årsåldern. Därför introduceras crawl redan i våran vattenvanegrupp sköldpaddan och i minisim.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig livräddningsryggsim?

I livräddningsryggsimmet använder man sig av de kraftfulla bröstsimsbentagen fast i ryggläge, detta ger ett kraftfullt men inte så snabbt simsätt som lämpar sig väl för vila, avslappning men samtidigt för livräddning eftersom armtagen inte är särskilt betydelsefulla för framfarten. Armarna kan därför frigöras och bogsering av en person med livräddningsryggsim är betydligt lättare än med ryggcrawl.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig bröstsim?

Bröstsim är det simsätt vi av tradition lär ut i Sverige till barn. Anledningen att man för mer än 100 år sedan fattade detta beslutet handlade om enbart livräddande simning. Simsättet är utvecklat av en österrikisk militär (Ernst von Pfuel) kring sekelskiftet 1800 och lämpar sig att simma i kallt vatten med kläder eller mycket packning då bentagen ger ett bra driv och huvudet kan hållas ovanför vattnet. På så sätt kan man simma längre sträckor i kallt vatten utan att riskera nedkylning av huvudet. Detta är därför ett simsätt som även lämpar sig för svenska vatten och är ett alldeles ypperligt överlevnadssimsätt. Det är dessutom skönt att simma längre sträckor och socialt eftersom det går att simma och samtidigt prata. Största problemet med bröstsim är att barnen behöver lång tid på sig för att lära sig de riktiga rörelserna (och då framförallt de korrekta bentagen). Dessutom är barnen inte motoriskt mogna för att kunna genomföra bröstsimsrörelserna förrän vid cirka 6 års ålder. Därför har vi i Upsala Simsällskap val att ha två grupper på pinvinenivån som fokuserar på bröstsim, ringpingvinen där inlärningen av det drivande bentaget ligger som fokus och kejsarpingvinen där det sammansatta simsättet ligger som fokus.

När skolan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tog ansvar för att minska antalet drunkningsolyckor valde man eftersom undervisningen riktades mot barn som var 7 år eller äldre att endast undervisa barnen i bröstsim. Det är därför de flesta föräldrar till dagens simskolebarn lärt sig enbart bröstsim och livräddningsryggsim i simskola och skolan.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info