Hoppa till sidans innehåll

Mitt barn går redan


Mitt barn går redan i Upsala Simsällskaps simskola/knatteverksamhet och jag har frågor om praktiska saker rörande mitt barns simundervisning.

Går mitt barn i rätt nivå/grupp?

Att placera in ett barn på rätt nivå (dvs i rätt grupp) är svårt. Dels har vi som föräldrar en tendens att överskatta barnets kunskap. Dels utvecklas barnen ryckvis. Som simledare försökar vi alltid se till barnens bästa utvecklingsmöjligheter i simning. Ibland ser vi brister hos barnen som man som föräldrer inte ser, brister som är jätteviktiga att rätta till för att barnet skall fortsätta att utvecklas framöver. Därför står en del barn stilla och stampar termin efter termin för att sedan flyga fram genom grupperna. För andra barn är det precis tvärt om.

 

Det är viktigt att som förälder och simledare ha en dialog om barnet och det är viktigt att våga fråga.T.ex. så är det stor skillnad på att ta sig fram 25 meter eller simma ett korrekt simsätt 25 meter, men det kan vara väldigt svårt att som förälder se skillnaden. Ditt barns simledare kan alltid berätta mer om just ditt barn och kan oftast ge tips på små övningar som ni kan göra hemma för att påskynda siminlärningen.

 

Om ett barn är uppenbart placerat i fel grupp försöker vi lösa detta, men vi kan inte garantera att barnet kan ges en plats samma dag/tid eller likande. Utan byten mellan grupper sker i samråd mellan ledare och förälder och i mån av plats.

Visa svar


Dölj svar


Vad är "gula lappen"?

Vid första tillfället så delar simlärarna ut en informationslapp som brukar vara gul, spar den! Där har ni svar på alla vanliga frågor såsom datum för klädsim och lov, dessutom finns här uppgifter om hur ni kan nå era simlärare.

Visa svar


Dölj svar


Hur fungerar inpasseringskorten?

För våra minsta barn som har undervisning i UV(undervisnings)bassängen är det rekomenderat att barnen utöver sin simlektion även badar tillsammans med sina föräldrar för att befästa sina kunskaper och påskynda siminlärningen. Därför ingår entrékostnad till simhallen för både barn och en vuxen att utnyttja i anslutning till simskoletillfället.

 

För våra lite större barn som har undervisning i simhallen/50:an ingår inte bad för barn eller vuxen i anslutning till simlektionen - därför är dessa kurser lite billigare, men samtidigt är barnen inte i lika stort behov av träning vid sidan om.

 

Är barnet sjukt eller borta så har ni "badklipp" kvar som ni kan nyttja vid ett annat tillfälle under den aktuella perioden.

 

Om ni har mer frågor om inpasseringskorten så hänvisar vi till Fyrishov.

Visa svar


Dölj svar


Mitt barn har missat ett eller flera tillfällen, vad innebär det?

Har ni missat några tillfällen så har ni badklipp kvar på era inpasseringskort, gå gärna och träna lite själva. Vattenvana är alltid bra att träna på, andas ut under vattnet, flyta, och ha kul!

Vi har alltså inga så kallade återsimtillfällen eller möjlighet att låta barnen gå en annan dag.

Visa svar


Dölj svar


Vad skall jag tänka på som förälder?

Din roll som förälder är att se till att barnet är ombytt, duschat, har ätit och har gått på toaletten innan simskolan. Barn med långt hår skall även ha det uppsatt. Dessutom är du ansvarig att se till att vi har rätt kontaktuppgifter till barnet/er föräldrar för utskick, samt att bevaka tider för återanmälan, avslutning och andra viktiga datum. Och glöm inte det viktigste av allt - att dela barnens badglädje och uppmuntra alla framsteg.

 

Dessutom är Upsala Simsällskap en ideell förening som verkar för ökad simkunnighet och för bättre hälsa. Vi behöver alltid en extra hand i form av ideellt arbete och liknande. Läs gärna mer här.

Visa svar


Dölj svar


Vi har ett barn i verksamheten, får de andra barnen syskonförtur?

Hur gärna vi än hade velat ge alla syskon syskonförtur så går det tyvärr inte. Vi skulle gärna utöka vår verksamhet så att alla barn fick en plats i vår simskola men bassängtiden vi har är tyvärr begränsad. Därför kan vi inte ge syskon förtur tyvärr, utan hänvisar dessa till nyanmälan.

Visa svar


Dölj svar


När börjar nästa kurs?

Om ditt barn går i vår verksamhet så kommer du personligen per mail meddelas när nästa kurs börjar om du går under höstterminen (HT) eller vinterterminen(ViT) kommer du dessutom få förtur till efterkommande höst- eller vintertermin. Vår- och sommar är två terminer helt utan förtur.

Om ditt barn däremot gör ett uppehåll perioden före räknas det som nyanmälan och datumet anslås då via hemsidan.

 

Upsala Simsällskap arbetar årstidsvis, vi har kurser under följande perioder:

Vinter; januari-mars/april (minisim, simskola och några knatteimgrupper (pigghaj + valhaj) 1 gång i veckan)

Vår; maj (simskola, kortare intensivkurs om 4-6 lektioner under 1-2 veckors tid)

Vårvinter; januari-maj (knattesim - enbart för de knattegrupper som tränar 2 gånger i veckan (Tigerhaj och Makrohaj))

Sommar; juni (simskola, 3 veckor lång intensivsimskola, 12 lektioner)

Höst; september-november/december (minisim, simskola, knattesim, 1 gång i veckan)

 

Aktuella datum för kursstart och datum för när anmälan för allmänheten öppnar anslås på hemsidans (http://www.upsalasim.nu) förstasida enligt bilden nedan.

NarAnmala2

Visa svar


Dölj svar


När används simglasögon?

Simglasögon använder vi inte i Minisim och Simskolan. Det är viktigt att barnen lär sig att simma och dyka utan glasögon eftersom det ger en större säkerhet och trygghet om olyckan är framme. T.ex. hinner du inte hämta simglasögon om du skall livrädda någon.

I Knattesim är det frivilligt om barnen använder simglasögon eller inte eftersom barnen har huvudet i vattnet längre perioder och eftersom kloret då kan komma att svida en del i ögonen. Men det är då viktigt att glasögonen verkligen sitter bra och att barnen om ledarna ber om det alltid tar av sig simglasögonen utan protester.

Visa svar


Dölj svar


Vilken grupp/nivå skall jag välja nästa termin?

Ditt barns simledare kommer under terminen följa ditt barns simutveckling. I slutet av terminen får titt barn ett diplom och på baksidan av detta kommer ditt barns färdigheter stå nedskrivna lika väl som rekomendationer för vilken grupp barnet bör gå i för att fortsätta utvecklas.

 

Detta är en bedömning av barnets färdigheter och är en dagsaktuell information, om barnet därefter gör ett längre uppehåll måste man som förälder utifrån simledarnas bedömning uppskatta hur barnet vidareutvecklats. Exempelvis lär sig många barn simma under sommaruppehållet. Enklast uppdaterar ni barnets nyvunna kunsker genom medlessidorna och den simteknsika fliken.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info