Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Här finner du svar på de vanligaste frågorna rörande Upsala Simsällskaps simskola och knatteverksamhet. Om du inte får svar på dina frågor här kontakta vårt kansli.

Jag vill att mitt barn skall börja

Vad kostar det att ha barnen i knatteverksamheten?

Vi försöker hela tidien erbjuda simskola så billigt som möjligt därför varierar kostnaden från termin till termin beroende på aktuellt avtal med Fyrishov (för bassänghyra och inpassering till bassängen), simterminens längd, lektionernas längd och antal.

Se på hemsidans förstastida (http://www.upsalasim.nu) i vänsterspalten för aktuella kursperioder och därmed aktuella kostnader.

NarAnmala2

 

Prisexempel: Under vinterterminen 2014 (ViT14) kostade det följande att ha sitt barn i vår verksamhet:

 

Minisim:

 • 1465 kr inklusive bad för medföljande förälder (13 lektioner)

Simskola:

 • 1465 kr inklusive bad för medföljande förälder (13 lektioner)

Knattesim:

 • Pigghaj och Valhaj 1100 kr exklusive bad för medföljande förälder (13 lektioner)
 • Makrohaj 1550 kr exklusive bad för medföljande förälder (30 lektioner)

Medlemsavgift:

 • Då Upsala Simsällskap är en ideell förening har vi en medlemsavgift för alla våra aktiva. För deltagande i knattekommitténs verksamhet är den årliga avgiften 20 kr. Medlemsavgift betalar du för att täckas av vår gruppförsäkring.

Visa svar


Dölj svar


Vad skall jag tänka på som förälder?

Din roll som förälder är att se till att barnet är ombytt, duschat, har ätit och har gått på toaletten innan simskolan. Barn med långt hår skall även ha det uppsatt. Dessutom är du ansvarig att se till att vi har rätt kontaktuppgifter till barnet/er föräldrar för utskick, samt att bevaka tider för återanmälan, avslutning och andra viktiga datum. Och glöm inte det viktigste av allt - att dela barnens badglädje och uppmuntra alla framsteg.

Visa svar


Dölj svar


När är nästa kurs?

Upsala Simsällskap arbetar årstidsvis, vi har kurser under följande perioder:

Vinter; januari-mars/april (minisim, simskola och några knatteimgrupper (pigghaj + valhaj) 1 gång i veckan)

Vår; maj (simskola, kortare intensivkurs om 4-6 lektioner under 1-2 veckors tid)

Vårvinter; januari-maj (knattesim - enbart för de knattegrupper som tränar 2 gånger i veckan (Tigerhaj och Makrohaj))

Sommar; juni (simskola, 3 veckor lång intensivsimskola, 12 lektioner)

Höst; september-november/december (minisim, simskola, knattesim, 1 gång i veckan)

 

Aktuella datum för kursstart och datum för anmälan anslås på hemsidans (http://www.upsalasim.nu) förstasida enligt bilden nedan.

NarAnmala2

Visa svar


Dölj svar


Hur vet jag om jag fått en plats till mitt barn?

När du anmält ditt barn via vår anmälningssida skickas en bekräftelse direkt till den mailadress du angivit. Faktura och information skickas också till den angivna mailadressen inom 20 dagar efter det att ni anmält er. Ni har då 10 dagar på er att betala.

Anmälan är bindande. Avbokning senare än 2 veckor före kursstart tas en avgift på 400:- ut. Ej betald faktura räknas ej som avbokning av simskoleplatsen.

Visa svar


Dölj svar


Hur anmäler jag mitt barn?

Anmälan till våra simgrupper görs direkt via hemsidan, när vi har anmälan öppen, vi har ingen form av bevakning av platserna eller kösystem.

 

Vi använder oss av ett helt automatiskt system för att ta emot anmälningarna där ni fyller i barnets alla uppgifter. Ni behöver inte ha varit medlem i Upsala Simsällskap tidigare för att kunna göra en anmälan. En bekräftelse kommer direkt till den angivna mailadressen om ni fick önskad plats. Observera att antalet platser är begränsade, vi kan tyvärr inte garantera att alla får plats. Ni som inte får plats denna gång är välkomna att försöka igen till nästa omgång.

Håll utkik här för mer information när nästa termin närmar sig. Då kommer datum för anmälan med mera dyka upp på följande plats på hemsidans förstasida (http://www.upsalasim.nu):

NarAnmala2

 

 

 

Var gärna ute i god tid och förbered anmälan genom följande steg:


1) Skapa ett konto hos oss: http://medlem.upsalasim.nu/ (kostnadsfritt, dock tillkommer en medlemsavgift om 20 kr per barn och år när barnet har fått en plats i en grupp)

2) Logga därefter in och uppdatera barnents simtekniska färdigheter under fliken simteknik. Då får du en rekommendation för framtida grupper. (Har barnet redan gått hos oss och inte utvecklats simmässigt sedan dess behöver du inte uppdatera barnets simteknik!) Vad de olika kursnivåerna jobbar med finns beskrivet här.

3) Håll koll på inloggningsuppgifterna, så att ni lätt kan logga in igen.

4) Ladda ner aktuellt schema om ett sådant finns tillgängligt och fundera på vilken dag/tid utifrån aktuell rekommendation som passar er bäst.

När anmälan öppnar kommer det vara många som hänger på låset

5) Var medveten om att vissa platser till vissa kursnivåer är populära, så häng på låset när platserna släpps. Om en grupp inte visas på aktuell nivå så är den tyvärr fullbokad.

6) Om du vill byta grupp på aktuell nivå, logga in igen och se om aktuell grupp finns tillgänglig och gör en omanmälan. Då flyttas ditt barn från en grupp till en annan och den gamla platsen släpps omedelbart fri för andra att boka.

 

 

Kommande kurser hittar ni här.

 

Hur vet jag att min anmälan kommit fram?

En bekräftelse skickas direkt till den angivna mailadressen. Faktura och information skickas till den angivna mailadressen inom 20 dagar efter det att ni anmält er. Ni har då 10 dagar på er att betala, efter inbetald avgift är platsen bokad.

Anmälan är bindande. Avbokning senare än 2 veckor före kursstart tas en avgift på 400:- ut. Ej betald faktura räknas ej som avbokning av simskoleplatsen.

 

Visa svar


Dölj svar


Vad behöver mitt barn för grejer för att kunna delta i simundervisningen?

Simning är ingen materialsport! Ditt barn behöver badkläder och en handduk.

Bra är dessutom om barnet har håret uppsatt så inte håret hänger i ögonen och att att barnet ätit lite innan lektionen så det orkar med undervisningen.

Simglasögon använder vi generellt inte i Minisim (Yngel, Spigg, Dvärgpingvin) och Simskolan (Baddare, Sköldpadda, Ringpingvin, Tofspingvin, Rocka, Clownfisk, Zebrafisk). Det är viktigt att barnen lär sig att simma och dyka utan glasögon eftersom det ger en större säkerhet och trygghet om olyckan är framme. T.ex. hinner du inte hämta simglasögon om du skall livrädda någon.Däremot kan det om barnen crawlar mycket kännas skönt att under delar av lektionen använda simglasögon (gäller främst clownfiskgruppen).

I Knattesim är det frivilligt om barnen använder simglasögon eller inte eftersom barnen har huvudet i vattnet längre perioder och eftersom kloret då kan komma att svida en del i ögonen. Men det är då viktigt att glasögonen verkligen sitter bra och att barnen om ledarna ber om det alltid tar av sig simglasögonen utan protester.

Barnen skall alltid på anmodan från simlärarna ta av sig simglasögonen under lektionstid, då det är en säkerhet att kunna simma utan simglasögon och då det är väldigt viktigt att träna på att ha huvudet under vattnet och kunna titta under vattnet utan simglasögon.

Visa svar


Dölj svar


Vad ingår i minisim-, simskole- eller knattesimavgiften?

Att lära sig simma är ofta kostasamt för en familj, särskillt om man har många barn. Upsala Simsällskap är en ideell förening och vi jobbar hela tiden med att försöka hålla nere kostnaderna. Trots detta kostar simundervisning alltså pengar. Så vad går då pengarna framförallt till?

 • Ditt barn får lärarledda lektioner av utbildade ledare. Ledarna får både internutbildning (av pedagogiskt utbildade ledare med mycket lång erfarenhet av simundervisning både inom Upsala Simsällskap och andra klubbar) och externutbildningar (via Svenska Simförbundet).
 • Bassängyta, både att hyra bassäng i Knivsta, i Fyrishovs 50-metersbassäng eller i Fyrishovs undervisningsbassäng kostar pengar. Kommunerna subventionerar en del, men helt kostnadsfritt är det inte.
 • Entré till badet. För våra minisim och simskolebarn är det rekomenderat att barnen utöver sin simlektion även badar tillsammans med sina föräldrar för att befästa sina kunskaper och påskynda siminlärningen. Därför ingår entrékostnad till simhallen för både barn och en vuxen att utnyttja i anslutning till simskoletillfället. För våra knattesimmare däremot ingår inte bad för barn eller vuxen i anslutning till simlektionen - därför är dessa kurser lite billigare, men samtidigt är barnen inte i lika stort behov av träning vid sidan om.

Visa svar


Dölj svar


Vad är skillnaden på minisim, simskola och knattesim?

Upsala Simsällskaps knattekommitté ansvarar för barnens simutveckling och siminlärning från helt nybörjare till de att barnen kan grunderna i alla fem simsätt samt kan simma 200 meter eller mer. Det är många moment som skall läras in och utbildningen sträcker sig över ganska många år i barnens liv. Därför har vi delat in undervisningen (lika väl som pedagogiken och metodiken) i tre undergrupper; Minisim, Simskola och Knattesim

Minisim för de minsta barnen (cirka 2 år och uppåt) där en förälder är med i vattnet och där fokus ligger på säkerhet i och vid vatten. Mer information om de olika minisimgrupperna och deras inriktning hittar du här.

Simskola för de lite äldre barnen (från 4 år och uppåt) och är av en mera traditionell karaktär. Hit är både barn som gått på babysim, minisim eller helt nybörjare välkomna. Inom detta spår har vi flertalet olika nivåer och olika inriktningar. Mer information om de olika simskolegrupperna och deras inriktning hittar du här. Dessa grupper simmar framförallt i Fyrishovs UV(undervisnings)bassäng.

Knattesim hit räknas de barn som kan simma 50 meter eller mer. Dessa grupper innefattas av Svenska Simförbundets beteckning Hajen. Dessa grupper simmar alltid i Fyrishovs stora 50-metersbassäng. Alla knattesimgrupper syftar till att barnen skall orka simma bättre och längre. I dessa grupper tränar barnen vidare på alla fem simsätten (bröstsim, livräddningsryggsim, crawl, ryggcrawl och fjärilsim) dessutom tränar vi på både starter och vändingar. Men även livräddning, djupdykning, flytning, vattentramp och liknande under lekfulla former. Barnen kommer också att erbjudas att tävla och/eller delta i Upsala Simsällskaps årliga simpromotion. Mer information om de olika knattesimgrupperna och deras inriktning hittar du här.

Visa svar


Dölj svar


Det finns platser i Sköldpaddan 1 och i Sköldpaddan 2. Vad betyder siffrorna bakom gruppnamnet?

Det är ingen skillnad inom samma gruppnivå, siffran är enbart för att vi skall kunna skilja grupperna åt.

Visa svar


Dölj svar


Vilken grupp/nivå skall jag välja?

Det är ganska vanligt att föräldrar bedömer sina barn mer simkunniga än simlärarna gör, detta beror på att vi ser små och stora detaljer som kan vara avgörande för framtida simutveckling som en oerfaren inte ser lika lätt. Därför får alla barn som går i vår knatteverksamhet i samband med avslutning alltid en rekommendation för framtida simundervisning.

Om barnet däremot inte gått i vår verksamhet har vi skapat ett formulär med ja- och nejfrågor som du som förälder eller närstående kan besvara om barnets simkunskaper. Utifrån svaren om barnets kunskaper kommer vi sedan att rekommendera en gruppnivå. Detta formulär hittar du på våra medlemssidor under rubriken simtekniska kunskaper.

Många undrar vad begreppen flyta, glida och rotera står för och på följande länkar kan ni se lite av vad barnen skall kunna för att klara detta:

Flyta

Glida

Rotera

 

Vad de olika gruppnivåerna står för kan du läsa om här.

Visa svar


Dölj svar


Mitt barn går redan

Går mitt barn i rätt nivå/grupp?

Att placera in ett barn på rätt nivå (dvs i rätt grupp) är svårt. Dels har vi som föräldrar en tendens att överskatta barnets kunskap. Dels utvecklas barnen ryckvis. Som simledare försökar vi alltid se till barnens bästa utvecklingsmöjligheter i simning. Ibland ser vi brister hos barnen som man som föräldrer inte ser, brister som är jätteviktiga att rätta till för att barnet skall fortsätta att utvecklas framöver. Därför står en del barn stilla och stampar termin efter termin för att sedan flyga fram genom grupperna. För andra barn är det precis tvärt om.

 

Det är viktigt att som förälder och simledare ha en dialog om barnet och det är viktigt att våga fråga.T.ex. så är det stor skillnad på att ta sig fram 25 meter eller simma ett korrekt simsätt 25 meter, men det kan vara väldigt svårt att som förälder se skillnaden. Ditt barns simledare kan alltid berätta mer om just ditt barn och kan oftast ge tips på små övningar som ni kan göra hemma för att påskynda siminlärningen.

 

Om ett barn är uppenbart placerat i fel grupp försöker vi lösa detta, men vi kan inte garantera att barnet kan ges en plats samma dag/tid eller likande. Utan byten mellan grupper sker i samråd mellan ledare och förälder och i mån av plats.

Visa svar


Dölj svar


Vad är "gula lappen"?

Vid första tillfället så delar simlärarna ut en informationslapp som brukar vara gul, spar den! Där har ni svar på alla vanliga frågor såsom datum för klädsim och lov, dessutom finns här uppgifter om hur ni kan nå era simlärare.

Visa svar


Dölj svar


Hur fungerar inpasseringskorten?

För våra minsta barn som har undervisning i UV(undervisnings)bassängen är det rekomenderat att barnen utöver sin simlektion även badar tillsammans med sina föräldrar för att befästa sina kunskaper och påskynda siminlärningen. Därför ingår entrékostnad till simhallen för både barn och en vuxen att utnyttja i anslutning till simskoletillfället.

 

För våra lite större barn som har undervisning i simhallen/50:an ingår inte bad för barn eller vuxen i anslutning till simlektionen - därför är dessa kurser lite billigare, men samtidigt är barnen inte i lika stort behov av träning vid sidan om.

 

Är barnet sjukt eller borta så har ni "badklipp" kvar som ni kan nyttja vid ett annat tillfälle under den aktuella perioden.

 

Om ni har mer frågor om inpasseringskorten så hänvisar vi till Fyrishov.

Visa svar


Dölj svar


Mitt barn har missat ett eller flera tillfällen, vad innebär det?

Har ni missat några tillfällen så har ni badklipp kvar på era inpasseringskort, gå gärna och träna lite själva. Vattenvana är alltid bra att träna på, andas ut under vattnet, flyta, och ha kul!

Vi har alltså inga så kallade återsimtillfällen eller möjlighet att låta barnen gå en annan dag.

Visa svar


Dölj svar


Vad skall jag tänka på som förälder?

Din roll som förälder är att se till att barnet är ombytt, duschat, har ätit och har gått på toaletten innan simskolan. Barn med långt hår skall även ha det uppsatt. Dessutom är du ansvarig att se till att vi har rätt kontaktuppgifter till barnet/er föräldrar för utskick, samt att bevaka tider för återanmälan, avslutning och andra viktiga datum. Och glöm inte det viktigste av allt - att dela barnens badglädje och uppmuntra alla framsteg.

 

Dessutom är Upsala Simsällskap en ideell förening som verkar för ökad simkunnighet och för bättre hälsa. Vi behöver alltid en extra hand i form av ideellt arbete och liknande. Läs gärna mer här.

Visa svar


Dölj svar


Vi har ett barn i verksamheten, får de andra barnen syskonförtur?

Hur gärna vi än hade velat ge alla syskon syskonförtur så går det tyvärr inte. Vi skulle gärna utöka vår verksamhet så att alla barn fick en plats i vår simskola men bassängtiden vi har är tyvärr begränsad. Därför kan vi inte ge syskon förtur tyvärr, utan hänvisar dessa till nyanmälan.

Visa svar


Dölj svar


När börjar nästa kurs?

Om ditt barn går i vår verksamhet så kommer du personligen per mail meddelas när nästa kurs börjar om du går under höstterminen (HT) eller vinterterminen(ViT) kommer du dessutom få förtur till efterkommande höst- eller vintertermin. Vår- och sommar är två terminer helt utan förtur.

Om ditt barn däremot gör ett uppehåll perioden före räknas det som nyanmälan och datumet anslås då via hemsidan.

 

Upsala Simsällskap arbetar årstidsvis, vi har kurser under följande perioder:

Vinter; januari-mars/april (minisim, simskola och några knatteimgrupper (pigghaj + valhaj) 1 gång i veckan)

Vår; maj (simskola, kortare intensivkurs om 4-6 lektioner under 1-2 veckors tid)

Vårvinter; januari-maj (knattesim - enbart för de knattegrupper som tränar 2 gånger i veckan (Tigerhaj och Makrohaj))

Sommar; juni (simskola, 3 veckor lång intensivsimskola, 12 lektioner)

Höst; september-november/december (minisim, simskola, knattesim, 1 gång i veckan)

 

Aktuella datum för kursstart och datum för när anmälan för allmänheten öppnar anslås på hemsidans (http://www.upsalasim.nu) förstasida enligt bilden nedan.

NarAnmala2

Visa svar


Dölj svar


När används simglasögon?

Simglasögon använder vi inte i Minisim och Simskolan. Det är viktigt att barnen lär sig att simma och dyka utan glasögon eftersom det ger en större säkerhet och trygghet om olyckan är framme. T.ex. hinner du inte hämta simglasögon om du skall livrädda någon.

I Knattesim är det frivilligt om barnen använder simglasögon eller inte eftersom barnen har huvudet i vattnet längre perioder och eftersom kloret då kan komma att svida en del i ögonen. Men det är då viktigt att glasögonen verkligen sitter bra och att barnen om ledarna ber om det alltid tar av sig simglasögonen utan protester.

Visa svar


Dölj svar


Vilken grupp/nivå skall jag välja nästa termin?

Ditt barns simledare kommer under terminen följa ditt barns simutveckling. I slutet av terminen får titt barn ett diplom och på baksidan av detta kommer ditt barns färdigheter stå nedskrivna lika väl som rekomendationer för vilken grupp barnet bör gå i för att fortsätta utvecklas.

 

Detta är en bedömning av barnets färdigheter och är en dagsaktuell information, om barnet därefter gör ett längre uppehåll måste man som förälder utifrån simledarnas bedömning uppskatta hur barnet vidareutvecklats. Exempelvis lär sig många barn simma under sommaruppehållet. Enklast uppdaterar ni barnets nyvunna kunsker genom medlessidorna och den simteknsika fliken.

Visa svar


Dölj svar


Vad lär sig barnen?

Varför skall barn som går i en inomhussimskola bada med kläder och flytväst? Och varför lär de sig livräddning?

Många simskolor hoppar över detta moment och fokuserar helt på siminlärning. På Upsala Simsällskap tycker vi att dessa moment är jätteviktiga av följande anledning;

 • Barnen får under roliga och trygga former testa hur det känns att bada med kläder och med flytväst. Detta gör att barnen upplever det mindre läskigt den dagen olyckan är framme.De flesta barn badar förr eller senare ofrivilligt med kläder på och då är det skönt att ha gjort det tidigare.

131008-2

 • Små barn klarar ofta mer än man tror i en olyckssituation. Att ringa 112 eller att hjälpa en nödstäld med förlängda armen räddar liv, och kan utföras av alla oavsett ålder!
 • Barnen utvecklas ofta mycket under den så kallade livräddnings- eller flytvästdagen. De får testa sina gränser och detta brukar resultera i en positiv skjuts i siminlärningen.

131008-1

Visa svar


Dölj svar


Varför fokuserar en del simkurser på oliksidiga- och andra på liksidiga simsätt och vad är det för något?

Då det för små barn kan vara förvirrande att lär och träna upp till fem simsätt per lektion har Upsala Simsällskap från och med hösten 2013 valt att skapa tematiska grupper som antingen fokuserar på vattenvana, oliksidiga simsätt (dvs crawl och ryggcrawl) samt liksidiga simsätt (dvs bröstsim, livräddningsryggsim och fjärilsim). Detta innebär att grupperna på samma utvecklingsnivå har samma förkunskapskrav men fokuserar på olika saker.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig fjärilsim?

Fjärilsimmet har utvecklats ur bröstsimmet och så sent som 1948 räknades dem som samma simsätt, 1949 skildes simsätten åt och numera ställer sig många frågan varför barn på simskolenivå skall lära sig detta komplicerade men snabba simsätt? Sanningen är den att ett fjärilsim lär man sig inte på en kurs eller två, ett fjärilsim utvecklas långsamt. Men fjärilsimmet innehåller några moment som underlättar siminlärning i de andra simsätten och därför vill man från Svenska Simförbundets och Upsala Simsällskaps sida lära ut grunderna i fjärilsim så tidigt som möjligt.

1)      Fjärilsim utgår ifrån ett flytläge och en grundtrygghet i vattnet som underlättar inlärning av alla de fyra övriga simsätten.

2)      Fjärilsim bygger på en delfinkick vilken liknar delfiners och fiskars sätt att driva sig fram genom vattnet. Att lära sig denna kick/vågrörelse underlättar för barnen att komma framåt i vattnet framförallt i bröstsim men även i de andra simsätten.

Att lära ut grunden i fjärilsim vid tidig ålder skapar följaktligen trygga barn med en betydligt större känsla för vatten än barn som inte tränat och testat fjärilsim.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig ryggcrawl?

Ryggcrawl är en variant på crawl då man simmar på rygg. Detta är ett avslappnade simsätt där rörelserna är mjuka och lätta för kroppen att lära in. Dessutom påskyndar träning i ryggcrawl inlärningen av crawl då balansen övas upp lika väl som att barnen kan koncentrera sig på rörelserna utan att behöva fokusera på andningen. Barn från cirka 2 års ålder kan därför om de är trygga i vattnet lära sig ryggcrawl.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig crawl?

Crawl är om man tittar på urbefolkningar det simsätt som utvecklats på, oberoende av varandra, flest ställen i världen. Urinvånare i Australien, Nya Zeeland samt indianer i Nord- och Sydamerika simmade alla crawl eller med crawlliknande simsätt. Crawlet introducerades inte i Sverige förrän vid OS 1912, dvs cirka 100 år efter bröstsimmet.

Crawlet är ett snabbt simsätt och med rätt teknik lämpar det sig mycket väl för motionssimning där det är ett mjukt simsätt som inte sliter eller belastar kroppen. Människor med ryggproblem, knäproblem osv mår ofta mycket bra av att  simma crawl. Dessutom är crawlbentag och armtag lätta för små barn att lära sig då sparkarna på många sätt påminner om hur ett barn rör sig på land när det går och springer. Därför är det ett bra allternativ att lära barn som ännu inte är motorisk mogna för bröstsim grunderna i crawl. På så sätt kan barnen lära sig simma betydligt tidigare än i 6-7-årsåldern. Därför introduceras crawl redan i våran vattenvanegrupp sköldpaddan och i minisim.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig livräddningsryggsim?

I livräddningsryggsimmet använder man sig av de kraftfulla bröstsimsbentagen fast i ryggläge, detta ger ett kraftfullt men inte så snabbt simsätt som lämpar sig väl för vila, avslappning men samtidigt för livräddning eftersom armtagen inte är särskilt betydelsefulla för framfarten. Armarna kan därför frigöras och bogsering av en person med livräddningsryggsim är betydligt lättare än med ryggcrawl.

Visa svar


Dölj svar


Varför skall mitt barn lära sig bröstsim?

Bröstsim är det simsätt vi av tradition lär ut i Sverige till barn. Anledningen att man för mer än 100 år sedan fattade detta beslutet handlade om enbart livräddande simning. Simsättet är utvecklat av en österrikisk militär (Ernst von Pfuel) kring sekelskiftet 1800 och lämpar sig att simma i kallt vatten med kläder eller mycket packning då bentagen ger ett bra driv och huvudet kan hållas ovanför vattnet. På så sätt kan man simma längre sträckor i kallt vatten utan att riskera nedkylning av huvudet. Detta är därför ett simsätt som även lämpar sig för svenska vatten och är ett alldeles ypperligt överlevnadssimsätt. Det är dessutom skönt att simma längre sträckor och socialt eftersom det går att simma och samtidigt prata. Största problemet med bröstsim är att barnen behöver lång tid på sig för att lära sig de riktiga rörelserna (och då framförallt de korrekta bentagen). Dessutom är barnen inte motoriskt mogna för att kunna genomföra bröstsimsrörelserna förrän vid cirka 6 års ålder. Därför har vi i Upsala Simsällskap val att ha två grupper på pinvinenivån som fokuserar på bröstsim, ringpingvinen där inlärningen av det drivande bentaget ligger som fokus och kejsarpingvinen där det sammansatta simsättet ligger som fokus.

När skolan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tog ansvar för att minska antalet drunkningsolyckor valde man eftersom undervisningen riktades mot barn som var 7 år eller äldre att endast undervisa barnen i bröstsim. Det är därför de flesta föräldrar till dagens simskolebarn lärt sig enbart bröstsim och livräddningsryggsim i simskola och skolan.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info