Hoppa till sidans innehåll

Pingvingrupperna


För att börja pingvinnivån ska man ha mycket god vattenvana, kunna självständingt glida och flyta obehindrat och andas ut under vattnet. Detta motsvarar kunskapskraven för simmärket Sköldpaddan eller motsvarande.

Barnet skall dessutom ha tagit sina första simtag i något av simsätten crawl, ryggcrawl, bröstsim eller livräddningsryggsim.

Gemensamt för de här grupperna är att vi jobbar mot förkunskapskraven för utvecklingsnivå U2:4.

 

Ringpingvin

Ringpingvinen

Fokus för Ringpingvinen är att liksidiga simsätt såsom fjärilssim, bröstsim och livräddningsryggsim.

Lämplig ålder är cirka 4-5 år.

Vi jobbar fortsatt mycket med andnings-, flyt- och glidövningar och andra vattenvaneövningar för att ytterligare förstärka barnens trygghet i vattnet. Men huvudfokus ligger i att arbeta med barnens motorik och på så sätt lägga grunden för barnens simtekniska utveckling vad gäller liksidiga simsätt. Vi introducerar och jobbar därför mycket med bröstsimsbentaget.

 

Målsättning

Vi jobbar mot kunskapskraven för Blå grodan rygg. Där det mest centrala är att lära och befästa det liksidiga bentag vi använder i både livräddningsryggsim och bröstsim.

Barnet skall därför efter avslutad kursnivå kunna simma ett korrekt bröstsimsbentag med handstöd. Barnet skall även kunna glida på rygg samt simma några tag livräddningsryggsim utan stöd av ledare eller platta. Barnet skall också kunna glida med hela kroppen under vattnet samt ta sig fram med fjärilskickar under vattnet. Vi jobbar mycket med andnings-, flyt- och glidövningar och andra vattenvaneövningar för att ytterligare förstärka barnens trygghet i vattnet och därmed skapa goda förutsättningar för att barnet skall kunna tillgodogöra sig de olika simsätten

 

 

Tofspingvin

Tofspingvinen

Fokus för Tofspingvinen är oliksidiga simsätt såsom crawl och ryggcrawl.

Lämplig ålder är cirka 5 år och äldre.

Vi simmar mycket crawl och ryggcrawl, och jobbar mycket med att motoriskt lära sig röra kroppen oliksidigt. Dessutom arbetar vi mycket med att flyta och glida i vattnet. Frånskjut och andningsövningar är också viktiga.

 

Målsättning

Vi jobbar mot att klara kunskapskraven för Pingvinen silver, Pingvinen guld, Simsättsmärke crawl och Simsättsmärke ryggcrawl. Det innebär bland annat att simma 10 meter crawl och 10 meter ryggcrawl samt kunna flyta i 10 sekunder. Dessutom skall barnet kunna skjuta från kanten och glida med ansiktet i vattnet med sträckta armar och ben ett par meter (=streamline).

 

Kejsarpingvin

Kejsarpingvinen

Fokus för Zebrafisken är liksidiga simsätt såsom bröstsim, fjäril och livräddningsryggsim. Barnet skall för att klara kursnivån ha tagit sina första simtag i simsätten crawl, ryggcrawl och livräddningsryggsim samt kunna utföra ett regelrätt bröstsimsbentag.

Lämplig ålder är cirka 6 år och äldre

Vi simmar mycket bröstsim och livräddningsryggsim. Dessutom arbetar vi mycket med att flyta och glida i vattnet. Frånskjut och andningsövningar är också viktiga. Därför övar vi även mycket på att glida och ta oss fram med hjälp av fjärilskickar under vattnet.

 

Målsättning

Vi jobbar mot att klara kunskapskraven för Grön grodan rygg, Silvergrodan, Guldgrodan och Simsättsmärke bröstsim. Det innebär bland annat att simma 10m bröstsim, med korrekta bröstbentag, och 10 meter livräddningsryggsim samt kunna flyta i 10 sekunder. Centralt är att kunna sätta ihop bröstsimsbentaget med armtaget och ändå kunna simma med bibehållen teknik.

Dessutom skall barnet kunna skjuta från kanten och glida med ansiktet i vattnet med sträckta armar och ben ett par meter (=streamline). Barnet skall också kunna ta sig fram i vattnet med hjälp av fjärilskickar.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:27 Skribent: Karolina Wiell

Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info