Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karolina Wiell Tigerhaj

Tigerhaj


För att börja i Pigghajen ska barnet kunna simma minst 200 meter bröstsim och kunna simma cirka 50 meter livräddningsryggsim. Barnet är därmed simkunnigt!  Gruppen riktar sig till de barn som gått i vår Rockangrupp eller som lärt sig simma via skolan eller annan simskola där fokus ligger på bröstsim och livräddningssim.

 

Målsättning

I Tigerhajen fokuserar vi på att lära oss ytterliggare tre simsätt, crawl ryggcrawl och fjärilsim. Samtidigt som vi självklart underhåller bröstsimmet och livräddningsryggsimmet. Målet är att barnet skall efter avslutad kustnivå skall kunna grunderna i alla simsätten, därmed skall barnet kunna simma cirka 10 meter fjäril, 25 ryggcrawl, 25 crawl samt 200 meterbröstsim och 50 meter livräddningsrygg. När man klarat det är man redo att gå vidare till Upsala Simsällskaps vattenpologrupper eller fortsätta till knattegrupperna Valhajen eller Makrohajen.

Vi jobbar också mot förkunskapskraven för utvecklingsnivå U2:5b.

Detta innebär bland annat att simmaren bör lära sig:

 • Simma 10 meter fjäril
 • Simma 25 meter crawlryggsim
 • Simma 25 meter tävlingsliknande bröstsim
 • Simma 25 meter crawl
 • Frånskjut från vägg med raka armar och ben (Streamline)
 • Kunna flyta i 1,5 minuter
 • Simma 200 meter eller mer utan vila

 

Innehåll

Huvudfokus i Tigerhajen är att öva på vattenvana på djupt vatten liksom att fokusera på inlärning av de oliksidiga simsätten. Dessutom, flyter, dyker, hoppar från kanten och vi övar livräddning. Vi prövar även vändningar i de olika simsätten, lika väl som frånskjut från kant under vattnet i både mage och ryggläge.

Träningsupplägg

Vi samlas 10 minuter innan varje träning för att göra en gemensam uppvärmning och olika landövningar. Det är väldigt viktigt att man kommer i tid till uppvärmningen eftersom vi ofta använder den tiden till att informera simmarna om vad som kommer att ske på dagens träning.

Se gärna till att simmarna har ätit ordentligt en tid före träningen så att de orkar hela passet. Efter träningen vill vi väldigt gärna att simmarna äter något litet för att återhämta sig. Det kan vara en frukt, en smörgås eller en drickyoghurt.

Vi ser gärna att ni föräldrar är med och tillgängliga under träningstiden för att stötta era barn om det behövs. 

 

Bra att ha med

 • Vanliga simkläder och simglasögon. Ska ni köpa ny baddräkt kan det vara bra att veta att baddräkter med spännen inte är tillåtna på tävling.
 • Badmössa är väldigt bra om man har lite längre hår.
 • Platta får man låna av oss vid behov.
 • Fenor och dolme kommer vi inte att använda oss av.

 

Tävlingar

Tävlingar är inte något vi jobbar med på den här nivån. I undantagsfall kan enstaka simmare erbjudas att delta i vår egen tävling Poängsim.

 

Aktuella grupper:

För mer information om nästa kursstart läs i nyhetsspalten på vår förstasida.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:05 Skribent: Knattesim

Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info