Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tobias Wallin En Pigghaj-grupp övar på streamline

Pigghaj


Pigghaj2b-s

 

För att börja i Pigghajen ska barnet kunna simma 50 meter i sitt bästa simsätt, 25 meter i sitt nästbästa simsätt och 10 meter i de övriga simsätten samt ett par meter fjäril. Barnet har därmed grunderna i alla fem simsätten; bröstsim, crawl, ryggcrawl, livräddningsryggsim och fjärilsim. Nu är vi alltid på djupt vatten.

 

Målsättning

Målet är att barnet skall kunna grunderna i alla simsätten, därmed skall barnet kunna simma cirka 10 meter fjäril, 25 ryggcrawl, 25 bröstsim, 25 crawl. Dessutom skall barnet kunna simma 200 meter i en följd, varav 50 meter livräddningsrygg. När man klarat det är man simkunnig och då kan man välja att endera gå vidare till Upsala Simsällskaps vattenpologrupper eller fortsätta till knattegrupperna Valhajen eller Makrohajen.

Vi jobbar också mot förkunskapskraven för utvecklingsnivå U2:5b.

Detta innebär bland annat att simmaren bör lära sig:

 • Simma 10 meter fjäril
 • Simma 25 meter crawlryggsim
 • Simma 25 meter bröstsim
 • Simma 25 meter crawl
 • Frånskjut från vägg med raka armar och ben (Streamline)
 • Kunna flyta i 1,5 minuter
 • Simma 200 meter utan vila

 

Innehåll

Huvudfokus i Pigghajen är att öva på vattenvana på djupt vatten. Vi tränar alla fem simsätten (crawl, ryggcrawl, bröstsim, livräddningsryggsim och fjärilsim). Dessutom, flyter, dyker, hoppar från kanten och vi övar livräddning. Vi prövar även vändningar i de olika simsätten, lika väl som frånskjut från kant under vattnet i både mage och ryggläge.

Träningsupplägg

Vi samlas 10 minuter innan varje träning för att göra en gemensam uppvärmning och olika landövningar. Det är väldigt viktigt att man kommer i tid till uppvärmningen eftersom vi ofta använder den tiden till att informera simmarna om vad som kommer att ske på dagens träning.

Se gärna till att simmarna har ätit ordentligt en tid före träningen så att de orkar hela passet. Efter träningen vill vi väldigt gärna att simmarna äter något litet för att återhämta sig. Det kan vara en frukt, en smörgås eller en drickyoghurt.

Vi ser gärna att ni föräldrar är med och tillgängliga under träningstiden för att stötta era barn om det behövs. 

 

Bra att ha med

 • Vanliga simkläder och simglasögon. Ska ni köpa ny baddräkt kan det vara bra att veta att baddräkter med spännen inte är tillåtna på tävling.
 • Badmössa är väldigt bra om man har lite längre hår.
 • Platta får man låna av oss vid behov.
 • Fenor och dolme kommer vi inte att använda oss av.

 

Tävlingar

Tävlingar är inte något vi jobbar med på den här nivån. I undantagsfall kan enstaka simmare erbjudas att delta i vår egen tävling Poängsim.

 

Aktuella grupper:

För mer information om nästa kursstart läs i nyhetsspalten på vår förstasida.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 05:57 Skribent: Knattekommittén

Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info