Hoppa till sidans innehåll

Makrohaj


Makrohaj2b-s

För att börja i Makrohaj ska barnet kunna grunderna i alla simsätten (därmed skall barnet kunna simma cirka 10 meter fjäril, 25 ryggcrawl, 25 bröstsim, 25 crawl) dessutom skall barnet kunna simma 200 meter i en följd, varav 50 meter livräddningsrygg. (Dvs. ha tagit något av följande simmärken Hajen guld, Simborgarmärket eller Vattenprovet). 

Efter denna nivå kan barnet välja att fortsätta med vår valhajgrupp där betoningen ligger mer på märkestagning och lekfull simträning eller gå vidare in i vår simträningsverksamhet. Självklart är barnet även välkommet att börja träna vattenpolo efter avslutad kurs i Makrohaj.

 

Målsättning

Målet med Makrohajen är att simma nästan 100 meter medley (varav minst 15 meter regelrätt fjäril, följt av 25 meter ryggcrawl, 25 meter bröstsim och 25 meter crawl) med starter och vändningar. Vi jobbar också mot förkunskapskraven för utvecklingsnivå U3:1.

Detta innebär bland annat att simmaren skall lära sig:

 • Simma 15 meter fjäril
 • Simma 25 meter crawlryggsim
 • Simma 25 meter bröstsim
 • Simma 25 meter crawl
 • Streamline efter start i samtliga simsätt
 • Kunna flyta i 3 minuter

 

Innehåll

Betoningen i denna gruppen ligger på att förbereda barnen för att kunna simträna och simtävla på en lite högre nivå. Här tränar vi vidare på de fyra simsätten som används i medley (fjäril, ryggcrawl, bröstsim, crawl). Målet är att fortsätta utveckla barnets simfärdighet så att alla fyra simsätten är korrekt utförda. Dessutom tränar vi på tävlingsstarter och vändningar. Andning, flytning, glidning, kullerbyttor och rotationer är också viktiga moment på den här nivån. Vi kommer även ta märken såsom Hajen brons, Hajen silver och Hajen guld.

 

Träningsupplägg

Vi samlas 10 minuter innan varje träning för att göra en gemensam uppvärmning och olika landövningar. Det är väldigt viktigt att man kommer i tid till uppvärmningen eftersom vi ofta använder den tiden till att informera simmarna om vad som kommer att ske på dagens träning.

Se gärna till att simmarna har ätit ordentligt en tid före träningen så att de orkar hela passet. Efter träningen vill vi väldigt gärna att simmarna äter något litet för att återhämta sig. Det kan vara en frukt, en smörgås eller en drickyoghurt.

Vi ser gärna att ni föräldrar är med och tillgängliga under träningstiden för att stötta era barn om det behövs. 

 

Bra att ha med

 • Vanliga simkläder och simglasögon. Ska ni köpa ny baddräkt kan det vara bra att veta att baddräkter med spännen inte är tillåtna på tävling.
 • Badmössa är väldigt bra om man har lite längre hår.
 • Vattenflaska är bra att ha, då man ofta måste dricka flera gånger under träningen för att orka med hela passet. Det är också bra att ha med en frukt att äta efter passet.
 • Platta får man låna av oss vid behov.
 • Fenor och dolme kommer vi inte att använda oss av.

 

Tävlingar

Vi kommer att delta på vår egen tävling Poängsim två gånger per termin. Man är välkommen att tävla när tränaren bedömmer att man klarar av regelrätta starter, simning och målgång.

Mer information om tävlingsprogrammet hittar ni här.

 

Aktuella grupper:

För mer information om nästa kursstart läs i nyhetsspalten på vår förstasida.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:27 Skribent: Knattekommittén

Postadress:
Upsala Simsällskap - Simidrott
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018222164
E-post: This is a mailto link

Se all info